MIÉRT FESTESSÜNK RUHÁT?

Ha a számítógépünk elromlik, megjavíttatjuk, de ha ruhánkat valami baj éri, eldobjuk. Pedig át is festethetnénk.

A kerék feltalálása óta az egyik leghasznosabb találmány a mosógép - állítja a legtöbb főállásban dolgozó és mellékállásban a háziasszony szerepét betöltő nő. Az egyre több programot tudó automata mosó-szárító gépek a háztartásban ugyan a munkát könnyűvé teszik, de valamit elfelejtettünk, amit még a régiek tudtak: a ruhánk olyan, mint a bőrünk, amelyet ismerni, gondozni és ápolni kell.

Ma ismét a természetes alapanyagokból készült textíliák a divatosak. Ezek mosása, tisztítása alapos figyelmet igényel és ez különösen igaz a foltkezelésre. Amikor a fehér alsóneműk közé keveredik egy fél pár sötétkék zokni, "hangulatos" világoskék teregetnivalóval lep meg kedvenc gépünk. Ez még menthető, ha klórozható a pamut fehérneműnk; de mi történik akkor, ha a gyerek a márkás pólóját színezte el az a fránya zokni?

Nekilátunk tehát klórozni - de jaj, az új farmernadrágunkra rácsöpögött a fehérítőszer. Ekkor a szomszédasszony javaslatára azonnal filctollat ragadunk, és a nadrágon immár egy határozott, nagy színes pacni díszeleg. Ez a végső stádium. El kell -e dobni a szinte új, tíz-húszezer forintos nadrágunkat? Nem. Ilyenkor csak a kelmefestők tudásában reménykedhetünk.

Az első ruhafestékek a természetadta növényekből és ásványokból készültek, aránylag széles színskálával. Régen minden falusi asszony értett a festéshez, tudták, hogy mely festőnövényekkel milyen árnyalatokat lehet elérni. Ma már csak a húsvéti tojás festésére alkalmas a vöröshagyma héja, vagy a húslevest aranyló sárgává színező sáfrány használata a mindennapos. A szintetikus festékek iparszerű előállítása óta a kisebb festödék is gyári színezéket használnak a természetes helyett, de a régi, jól bevált módszerekkel, hagyományos üstökben, egyedileg festenek.

Bizony elég gyakori, hogy otthon a "mindenható" foltkezelőkkel a folttal együtt a ruha színét is eltávolítjuk. Sokan próbálkoznak ilyenkor házi festéssel, ezek többsége sikertelen kísérlet. A textiltisztító fiókok legtöbbjében kelmefestéssel is foglalkoznak. A ruhadarabokat felkészült szakemberek megvizsgálják, és megbeszélik az ügyféllel az igényeket és lehetőségeket. Egy ruhadarab festhetőségének akadnak korlátjai is: az alapanyag és a ruha kidolgozása. Például az anyag összetételét feltüntető címke gyakran hiányzik a ruhákról, de ennek megállapítása egy szakembernek nem okozhat gondot.

A megfakult, de kedvenc ruhánkat festetéssel újjá varázsolhatjuk, vagy a megkopott, megunt színeket másra cserélhetjük. Gondoljunk csak arra, hogy egy-egy színházi jelmez elkészítéséhez hányféle brokátot, bársonyt, rojtot, szalagot, csipkét és egyebeket kell a tervező által elképzelt színekre megfesteni. Sokan aggódnak, hogy a festett ruha megfogja testüket, ingüket, holott ez nem fordulhat elő. Csupán az elkülönített mosásra és a megfelelő módszer használatára kell ügyelnünk.Ruhagondozási tippek

  a ruha megfelelő ápolása már a vásárlás
           pillanatában elkezdődik

  a kiválasztás után ellenőrizze a termékbe varrt textilkreszt és nyersanyag összetételt

  amennyiben ilyet nem talál, álljon el a vásárlástól

   a textilkresz 5 nemzetközi piktogrammot tartalmaz, mely a termék kezelési útmutatója. (Lásd a jobb oldali ábrán.)

   gondolja át, hogy a kiválasztott ruhát miként óhajtja viselni

  amennyiben a vásárolni kivánt terméket gyakran kell majd mosni (pl:ing), ne válassza azt a ruhát, ahol az első jelkép (dézsa) át van húzva, mert az a termék nem mosható

  amennyiben a kezelési útmutatóban csak a vegytisztítás engedélyezett (a kör nincs áthúzva), sose mossa azt, mert tartásából veszíthet, összemehet, megtörhet

  amennyiben a használat során egyaránt kerülhetnek a ruhára csak vizesen, illetve csak vegyileg eltávolítható szennyeződések, úgy a dézsa és a kör szimbólum nem lehet áthúzva

  szárításnál tartsa be a négyzetben jelzett utasításokat, hogy ne léphessen fel méretváltozás

  az egyenlő oldalú háromszög a fehérítésre az információt. Gyapjú és selyem árut még akkor sem klórozzon, ha a darab eredetileg fehér, mert az anyag „leég”, barnás-sárgás foltok keletkeznek. A károsodás nem visszafordítható

  rossz mosást magas hőmérsékletű vasalóval ne próbáljon korrigálni, ruhája kifényesedhet, megolvadhat. Ügyeljen a jelképen javasolt vasalási hőmérséklet betartására.

  amennyiben a viselésnél kénytelen eltávolítani a bevarrt címkéket, úgy azt tűzze a vásárlási nyugta mellé, a darab leírásával (pl: sötétkék kosztüm, útmutató, nyersanyagösszetétel). Ezekre az információkra még szüksége lehet. Ne feledje, ez a ruha "garancialevele".

  amennyiben ruháját esetleg később festetni szeretné, a nyersanyagösszetétel fontos információ lesz, ezért ezt jegyezze fel a vásárlási nyugta hátoldalára. A címke ugyanis a használat során sokszor megfakul, olvashatatlanná válik.

   ha ismeri az anyagösszetételt, ruhafestés esetén a festhetőségről kérjen információt telefonon üzletünktől

   egy ruha festhetőségét sok tényező befolyásolja, mint az alapanyag, a kidolgozás, az alapszín, az alkalmazott festési eljárás stb.Szinte a teljes színpalettán dolgozunk

   színes ruhát mindig elkülönítve mosson, színkímélő mosószerrel

   Kérjük ne távolítsa el e kezelési útmutatót a textíliából, mert ennek hiányában a tisztító csak felelősség nélkül tudja elvállalni a munkát. Amennyiben ilyent nem talál, úgy álljon el a vásárlástól.

  Általános szabály! Foltkezelést (mint pl. izzadságfolt, tinta, viasz, vörösbor, izzadtságfolt) otthon ne a legjobb barátnő vagy szomszédasszony fortélyai szerint végezzen. Jegyezze fel házi telefonkönyvébe, mobiljába üzletünk számát és kérjen tanácsot tőlünk.

Mi tisztává, kényelmessé és színessé tesszük az Önök hétköznapjait. Keressenek bennünket.