TÖRTÉNETÜNK

A HORVÁTH TISZTÍTÓ SZALON TÖRTÉNETE (alapítva: 1906)

A szakma művelése nálunk családi hagyomány, hiszen mind a négy nagyszülőm a ruhafestő-tisztító ipart folytatta. Cégérünk a szenesvasaló, mely egyszerre jelképezi a folytonosságot és a minőséget.

Kelmefestő-vegytisztító műhelyünk története l906-tól kezdődik, a családom által alapított fehérnemű és vegytisztító üzem létrehozásával. Apai nagyanyám alig 17 évesen lett a Váci utcai fiók vezetője.Budapest legnagyobb szállodáinak (Angol királynő) és vendéglőinek (Wampetics) dolgoztak. Nagyszüleim itt ismerkedtek meg. 1924-ben a Garai tér melletti Alpár utcában kelmefestő,vegytisztító, fehérneműmosó műhelyt nyitottak. Anyai nagyapám Nagyváradon tanulta a mesterséget,majd Trianon után Dombóváron hozták létre nagyanyámmal önálló kelmefestő,vegytisztító, fehérneműmosó műhelyüket, ahol kékfestéssel és gyapjúfestéssel is foglalkoztak.

ruhatisztítás történet helyszínre szállítás

Helyszínre szállítás

Szüleim egy országos kelmefestő találkozón ismerkedtek meg. Ekkorra édesapám 6 tanonc év után már vizsgázott mester volt. 1957-ben, a jelenlegi helyen, a Teleki tér mellett, a Népszínház u 53.-ban nyitottak üzlet-műhelyt. Megbízható minőségű és igényes munkával sikerült elérni, hogy egy családon belül már a harmadik generáció tartozik ügyfeleink közé.

ruhatisztítás történet helyszínre szállítás

A műhely 1938-ban

Nagyapáim, apámék műhelyei a maguk kategóriájában mindig a legmodernebbek közé tartoztak. Édesapám a műhely irányítása mellett a magyar gőzvasaló fejlesztésében is aktív szerepet vállalt. Édesapám "Az ipar kiváló mestere", "A könnyűipar kiváló dolgozója" és "Aranykoszorús Mester" oklevelekkel is rendelkezik. A kisipari műhely az országban elsőként kapta meg a "Kiváló vegytisztítás" minősítést és az erre jogosító jelvényt.

A műhely munkájába és irányításába már fiatalkoromban bekapcsolódtam, és fokozatosan elsajátítottam a szakma titkait. A Könnyűipari Műszaki Főiskolán szereztem mestervizsgával egyenértékű textilmérnöki, majd a BME-n mérnök-tanári oklevelet. Férjem családi vállalkozásomban mai napig részt vesz.

A család negyedik generációs tagjaként 1991-ben vettem át a műhely vezetését. 1992-ben a START-program keretében korszerű, zárt rendszerű, perklóretilénes vegytisztító gép váltotta fel az addig bérmunkában végeztetett benzines tisztítást. Ezáltal bevezettük a szalon-típusú rendszert, amely lehetővé tette a rövidebb vállalási határidőt, és a pénz-megtakarítást mind üzemünk, mind ügyfélkörünk számára.

Fő tevékenységünk a mai napon is a lakossági szolgáltatások mellett elsősorban színházi jelmezek minta utáni festése, fehérneműk, fürdőruhakellékek festése. Az Operaház szinte valamennyi előadásán találkozhatnak munkáinkkal.

2005-ben a Nemzeti Fejlesztési Terv keretében meghirdetett európai uniós pályázatot nyertem, amelynek révén vállalkozásom az uniós követelményeknek és a környezetvédelmi normáknak is megfelelő, legújabb generációs textiltisztító géppel bővült.

2006-ban az Ipartestülettől megkaptam az Aranykoszorús Mester címet. 2008 óta tanítok géptant vegytisztító, kelmefestő, mosodás felnőtt képzésben.

Az eddigi hagyományokat kívánom folytatni a jövőben is, az igényes kézművesmunkát kiegészítve a modern technika adta lehetőségekkel.

Oláhné Horváth Krisztina
textilmérnök